Historie

De Molenhoek is één van de jongste wijken van Kollum, gebouwd rond 1993. Het gebied waar nu de woonwijk Molenhoek is gevestigd was voorheen in gebruik als sportveld en als ijsbaan. VV Kollum had hier haar voetbalveld en in de winter kon er geschaatst worden. Het gebouwtje op de foto was in gebruik als kleedruimtes. Ook korfbalclub Invicta had hier haar thuisbasis.

De naam Molenhoek is ontleend aan de oliemolen die in deze omgeving heeft gestaan. De eigenaar van deze molen was Sijbren Tijmstra; de straat naar de Molenhoek is naar hem vernoemd.

De eerste naam die men aan deze woonwijk wilde geven was Oliemolen, maar omdat er al een Oliemolensingel was, heeft men de naam Molenhoek aan deze wijk gegeven, dit om toch aan te sluiten bij de vroegere oliemolen. Nadat de voetbalvelden al verplaatst waren naar sportpark Baensein hebben rond 1993/1994 een aantal plaatselijke ondernemers en de Woningbouwvereniging Kollumerland het initiatief genomen om ook de ijsbaan naar dit sportpark te brengen en op de oude locatie een woonwijk te ontwikkelen.