BuurtAED-actie op de Molenhoek in Kollum van start

De Molenhoek in Kollum start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. Via onderstaande button kun je de actiesite bezoeken en een donatie doen.

Initiatiefnemers van de actie Sjouke Henstra en Bouke Koning: “We zijn nu al een paar jaar burgerhulpverlener via Hartslagnu.nl. Je weet dan dat de aanwezigheid van een AED letterlijk van vitaal belang kan zijn bij een reanimatie. Helaas zijn er in Kollum maar 4 AED’s in de buurt die ook zijn aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 3 alleen overdag beschikbaar zijn en de vierde nog beperkter, slechts enkele uren per week. Een AED in de buurt die 24 uur per dag beschikbaar is in een beveiligde kast is daarom naar mijn mening echt nodig. Binnen de buurtvereniging hebben we dit onderwerp aangekaart en unaniem besloten mee te doen aan de actie van de Hartstichting en Philips. Samen met de Oostenstein en hopelijk ook andere omringende straten hopen we snel het geld bijeen te hebben gebracht. Wanneer deze beide straten per woning 25 euro zouden geven is het benodigde bedrag binnen no-time bij elkaar en kan de AED opgehangen worden.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter